Pravni portal ingbiro.com
Vaš osobni pravni savjetnik

Više

Najpouzdanija baza propisa
Mi pratimo zakonodavstvo već 60 godina

Više

Jedinstvena baza sudske prakse
Izabrala stručna redakcija sudaca VSRH

Više

Više od 4000 stručnih i znanstvenih članaka
Odgovori na aktualna i vječna pravna pitanja

Više

Posebna ponuda: Uštedite 750 kn!
ingbiro.com 0-24 / 365 dana / 9 kn dnevno

Pretplatite se

Zakonodavstvo na dodir prsta

Najveći portal pročišćenih i povezanih pravnih informacija: od važećih propisa i sudskih odluka RH i EU, pročišćenih tekstova zakona do stručno-znanstvenih članaka i korisnih pravnih sadržaja. ...više

Kako koristiti Pravni portal ingbiro.com    

Postanite korisnik

Najbolji način da se uvjerite u prednost korištenja više od 1 600 000 provjerenih, ažuriranih i povezanih pravnih sadržaja jest da sami probate koristiti Pravni portal ingbiro.com. Zatražite probnu lozinku!

Postanite korisnik Pravnog portala ingbiro.com

Prijava

    Zaštićeno... Prijavite se!

Odabir urednika - na dan 20.4.2018.

e-HPR

Zebec Saša
Preuzimanje duga kroz pogled na aktualno zakonodavstvo, judikaturu te neke poredbene momente
Institut preuzimanja duga u hrvatskom zakonodavstvu uređen je važećim Zakonom o obveznim odnosima. Polazi se od nepromjenjivosti identiteta obveznopravnog odnosa u slučaju promjene subjekata. Analizira se pojam ugovora o preuzimanju duga, značenje pristanka vjerovnika, zakonsko uređenje tog instituta s detaljnim pregledom sudske prakse, mišljenja teorije i neke poredbene momente. Ugovor o preuzimanju duga je neformalni pravni posao. Razmatraju se dvojbe o pravnom obliku tog ugovora u slučaju kad je za glavni ugovor propisan određeni oblik, iznimka da šutnja vjerovnika ne znači njegov pristanak u slučaju kad je dug osiguran hipotekom, zatim pravna sudbina sporednih prava uz naglasak na jamstvo i zalog. Na koncu, ističu se određena zakonska ograničenja glede primjene tog ugovora.
Ključne riječi: ugovor o preuzimanju duga, Zakon o obveznim odnosima, pristanak vjerovnika, neformalni ugovor, sporedna prava.

Brzi linkovi