Pravni portal ingbiro.com
Vaš osobni pravni savjetnik

Više

Najpouzdanija baza propisa
Mi pratimo zakonodavstvo već 60 godina

Više

Jedinstvena baza sudske prakse
Izabrala stručna redakcija sudaca VSRH

Više

Više od 4000 stručnih i znanstvenih članaka
Odgovori na aktualna i vječna pravna pitanja

Više

Posebna ponuda: Uštedite 750 kn!
ingbiro.com 0-24 / 365 dana / 9 kn dnevno

Pretplatite se

Zakonodavstvo na dodir prsta

Najveći portal pročišćenih i povezanih pravnih informacija: od važećih propisa i sudskih odluka RH i EU, pročišćenih tekstova zakona do stručno-znanstvenih članaka i korisnih pravnih sadržaja. ...više

Kako koristiti Pravni portal ingbiro.com    

Postanite korisnik

Najbolji način da se uvjerite u prednost korištenja više od 1 600 000 provjerenih, ažuriranih i povezanih pravnih sadržaja jest da sami probate koristiti Pravni portal ingbiro.com. Zatražite probnu lozinku!

Postanite korisnik Pravnog portala ingbiro.com

Prijava

    Zaštićeno... Prijavite se!

Odabir urednika - na dan 20.7.2018.

e-HPR

Stokić Matija
Pravosudni sustav - Neprepoznati i nepriznati problemi reforme građanske grane sudovanja
Potreba za bitnim smanjenjem broja neriješenih sudskih predmeta u Republici Hrvatskoj (ponajprije u građanskopravnim i trgovačkim sporovima) i za skraćenjem trajanja sudskih postupaka jedna je od konstantno aktualnih tema od prvorazrednoga pravnog, političkog i gospodarskog značaja. Dosadašnji reformski pokušaji bavili su se ponajviše unaprjeđenjem procesne učinkovitosti, preustrojem mreže sudova i informatizacijom njihova rada. Određena poboljšanja su ostvarena, ali s obzirom na količinu uloženih sredstava i vremena te brojnost i opseg normativnih intervencija, rezultati nisu zadovoljavajući. Svakoj reformi prethodila je dijagnoza stanja i svaka je posrtala već na tom prvom koraku jer nisu prepoznati i priznati temeljni problemi. Riječ je o enormnoj društvenoj produkciji spornih pravnih odnosa i dominantnoj usmjerenosti pravnog sustava i pravnih subjekata prema rješavanju sporova na sudovima. Tek reforme koje će se sustavno baviti ovim problemima imaju izglede za uspjeh. Toj se opsežnoj temi u ovom članku pristupa prije svega iz perspektive građanske grane sudovanja.
Ključne riječi: reforma pravosudnog sustava, građansko pravo, kompleksnost pravnog sustava, proces pozitivne povratne sprege, arhitektura izbora.

Brzi linkovi