6 kategorija sadržaja
Interaktivno su povezani.

Više
sadrzaj

Fer cijena. Za godinu dana.
Neograničeno pretraživanje. Bez skrivenih troškova.

Pretplatite se
fer

Fleksibilni smo.
Pretplatite se na puni paket. Ili samo na pojedinačne sadržaje.

Pretplatite se
fleksibilno

Zakonodavstvo na dodir prsta

Najveći portal pročišćenih i povezanih pravnih informacija: od važećih propisa i sudskih odluka RH i EU, pročišćenih tekstova zakona do stručno-znanstvenih članaka i korisnih pravnih sadržaja. ...više

Kako koristiti Pravni portal ingbiro.com    

Postanite korisnik

Najbolji način da se uvjerite u prednost korištenja više od 1 600 000 provjerenih, ažuriranih i povezanih pravnih sadržaja jest da sami probate koristiti Pravni portal ingbiro.com. Zatražite probnu lozinku!

Postanite korisnik Pravnog portala ingbiro.com

Prijava

    Zaštićeno... Prijavite se!

Odabir urednika - na dan 21.07.2020.

e-HPR

Bijelić Alen
Intervju s Majom Kuhar, predsjednicom Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave – o aktualnim pitanjima, dvojbama i izazovima u javnoj nabavi
Javna nabava nedavno se zatekla u žarištu pažnje stručne javnosti jer se očekivalo da će država morati rješavati novonastale probleme hitnom nabavom dobara, radova i usluga uz istovremenu dvojbu o tome je li takav cilj moguće postići u postojećem zakonodavnom okviru javne nabave. No, pravo je pitanje omogućava li zakonodavni okvir javne nabave funkcioniranje iste u izvanrednim okolnostima uz očuvanje temeljnih načela javne nabave ili je ipak cijeli postupak potrebno prilagoditi pandemiji i potresu. Stoga se ovo, ionako dinamično i turbulentno područje prava, našlo pred velikim izazovima pa je čak i Europska komisija donijela određene smjernice. Osim toga, neke dvojbe u javnoj nabavi postoje već neko vrijeme te smo o svim spomenutim izazovima razgovarali s Majom Kuhar, predsjednicom Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave.

Vukšić Zdravko
Odgoda izvršenja poreznog rješenja u poreznom nadzoru
Svrha donošenja poreznog rješenja u poreznom nadzoru je njegovo izvršenje. Zbog toga možemo reći da je porezni nadzor uspješno okončan tek provedbom poreznog rješenja. Idealna situacija bila bi kada bi porezni obveznik dobrovoljno izvršio poreznu obvezu koja mu je rješenjem nametnuta. Međutim, događaju se situacije kada bi izvršenje poreznog rješenja iz poreznog nadzora prije sudske presude moglo uzrokovati teško popravljive štete za poreznog obveznika. Najčešće su to situacije kada su u poreznim nadzorima utvrđene znatne nove porezne obveze čije izvršenje bi moglo dovesti do stečaja i likvidacije. U članku se opisuju i analiziraju instituti izvršenja i pravomoćnosti te kako odgoditi izvršenje poreznog rješenja iz poreznog nadzora.
Ključne riječi: pravomoćnost, izvršnost, porezno rješenje, upravni spor.

Brzi linkovi