6 kategorija sadržaja
Interaktivno su povezani.

Više
sadrzaj

Fer cijena. Za godinu dana.
Neograničeno pretraživanje. Bez skrivenih troškova.

Pretplatite se
fer

Fleksibilni smo.
Pretplatite se na puni paket. Ili samo na pojedinačne sadržaje.

Pretplatite se
fleksibilno

Zakonodavstvo na dodir prsta

Najveći portal pročišćenih i povezanih pravnih informacija: od važećih propisa i sudskih odluka RH i EU, pročišćenih tekstova zakona do stručno-znanstvenih članaka i korisnih pravnih sadržaja. ...više

Kako koristiti Pravni portal ingbiro.com    

Postanite korisnik

Najbolji način da se uvjerite u prednost korištenja više od 1 600 000 provjerenih, ažuriranih i povezanih pravnih sadržaja jest da sami probate koristiti Pravni portal ingbiro.com. Zatražite probnu lozinku!

Postanite korisnik Pravnog portala ingbiro.com

Prijava

    Zaštićeno... Prijavite se!

Odabir urednika - na dan 20.01.2020.

e-HPR

Bulka Zinka
Sporovi oko zajedničke pričuve – aktivna i pasivna legitimacija – problemi u praksi i moguća rješenja
Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima uveden je u pravni sustav Republike Hrvatske institut zajedničke pričuve, koja do njegova stupanja na snagu nije postojala. Iako je od stupanja na snagu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima prošlo više od 20 godina, ni danas praksa nije jednaka u sporovima koji se vode radi naplate zajedničke pričuve. Problemi koji se javljaju vezani su uz aktivnu legitimaciju za pokretanje postupka, pitanje pasivne legitimacije (zemljišnoknjižni vlasnik ili izvanknjižni vlasnik), kako treba glasiti tužbeni zahtjev, trajanje roka zastare... U ovom članku nastojat ćemo ukazati na različitost prakse, upozoriti na odluke Ustavnog suda koje su riješile određena sporna pitanja, ali ih sudovi još uvijek zanemaruju i ne primjenjuju, te pokušati predložiti neka rješenja koja bi mogla dovesti do rješenja određenih problema te usklađenja sudske prakse.
Ključne riječi: zajednička pričuva, sudska praksa, Ustavni sud, suvlasnici, upravitelj zgrade.

Brzi linkovi