Pravni portal ingbiro.com
Vaš osobni pravni savjetnik

Više

Najpouzdanija baza propisa
Mi pratimo zakonodavstvo već 60 godina

Više

Jedinstvena baza sudske prakse
Izabrala stručna redakcija sudaca VSRH

Više

Više od 4000 stručnih i znanstvenih članaka
Odgovori na aktualna i vječna pravna pitanja

Više

Posebna ponuda: Uštedite 750 kn!
ingbiro.com 0-24 / 365 dana / 9 kn dnevno

Pretplatite se

Zakonodavstvo na dodir prsta

Najveći portal pročišćenih i povezanih pravnih informacija: od važećih propisa i sudskih odluka RH i EU, pročišćenih tekstova zakona do stručno-znanstvenih članaka i korisnih pravnih sadržaja. ...više

Kako koristiti Pravni portal ingbiro.com    

Postanite korisnik

Najbolji način da se uvjerite u prednost korištenja više od 1 600 000 provjerenih, ažuriranih i povezanih pravnih sadržaja jest da sami probate koristiti Pravni portal ingbiro.com. Zatražite probnu lozinku!

Postanite korisnik Pravnog portala ingbiro.com

Prijava

    Zaštićeno... Prijavite se!

Odabir urednika - na dan 19.4.2019.

e-HPR

Jelušić Damir
Prethodno pitanje u parničnom postupku
U pravnoj se teoriji prethodno pitanje kao procesnopravni institut hrvatskoga građanskog parničnog procesnog prava alternativno naziva i prejudicijelnim ili incidentalnim pitanjem, a definira se kao pravno pitanje koje predstavlja samostalnu pravnu cjelinu bez čijeg se rješenja ne može riješiti glavna stvar. Zakonskom je, pak, normativnom stilizacijom propisano da kad odluka suda ovisi o prethodnom rješenju pitanja postoji li neko pravo ili pravni odnos, a o tom pitanju još nije donio odluku sud ili drugo nadležno tijelo (prethodno pitanje), sud može sam riješiti to pitanje ako posebnim propisima nije drugačije određeno. S obzirom na činjenicu da je ovaj procesnopravni institut u Zakonu o parničnom postupku normiran samo jednim zakonskim člankom, u predmetnom ćemo radu na primjerima iz relevantne judikature pokušati prezentirati odnosno pružiti odgovore na neka pitanja koja su u njegovoj višedesetljetnoj primjeni iznjedrena u judikaturi.
Ključne riječi: parnični postupak, prethodno pitanje, sudska praksa, bitna procesna povreda, učinci odluke.

Brzi linkovi