Pravni portal ingbiro.com
Vaš osobni pravni savjetnik

Više

Najpouzdanija baza propisa
Mi pratimo zakonodavstvo već 60 godina

Više

Jedinstvena baza sudske prakse
Izabrala stručna redakcija sudaca VSRH

Više

Više od 4000 stručnih i znanstvenih članaka
Odgovori na aktualna i vječna pravna pitanja

Više

Posebna ponuda: Uštedite 750 kn!
ingbiro.com 0-24 / 365 dana / 9 kn dnevno

Pretplatite se

Zakonodavstvo na dodir prsta

Najveći portal pročišćenih i povezanih pravnih informacija: od važećih propisa i sudskih odluka RH i EU, pročišćenih tekstova zakona do stručno-znanstvenih članaka i korisnih pravnih sadržaja. ...više

Kako koristiti Pravni portal ingbiro.com    

Postanite korisnik

Najbolji način da se uvjerite u prednost korištenja više od 1 600 000 provjerenih, ažuriranih i povezanih pravnih sadržaja jest da sami probate koristiti Pravni portal ingbiro.com. Zatražite probnu lozinku!

Postanite korisnik Pravnog portala ingbiro.com

Prijava

    Zaštićeno... Prijavite se!

Odabir urednika - na dan 11.11.2019.

e-HPR

Rajko Alen
Nastup izvršnosti i pravomoćnosti upravnih akata
U kontekstu normativnih definicija izvršnih i pravomoćnih rješenja, sadržanih u Zakonu o općem upravnom postupku, iznesene su glavne značajke instituta izvršnosti i pravomoćnosti rješenja, uz sistematizirani prikaz vremena nastupa spomenutih svojstava rješenja u pojedinim situacijama. Uvodno je dan i kratak osvrt na institut konačnosti rješenja.
Ključne riječi: izvršnost, konačnost i pravomoćnost upravnog akta, upravni postupak, upravni spor.

Iljazović Bernard
Zakonodavne promjene hrvatskog državljanstva
Svaka država pitanje državljanstva samostalno uređuje svojim pravnim propisima kojima regulira, među ostalim, tko će i pod kojim uvjetima biti njezini državljani, pretpostavke pod kojima će prestati pravo osobama na državljanstvo, a sve to uzimajući u obzir njegov izniman značaj prilikom određivanja suvereniteta države. U Republici Hrvatskoj hrvatsko državljanstvo, pretpostavke za njegovo sjecanje i prestanak uređeni su Zakonom o hrvatskom državljanstvu koji je stupio na snagu 8. listopada 1991. U Zakonu o hrvatskom državljanstvu ugrađena su osnovna načela i standardi kao što su načela pravnog kontinuiteta državljanstva, sprečavanja apatridnosti, isključivosti hrvatskog državljanstva, ravnopravnosti bračne, izvanbračne i posvojene djece, poznatih i u europskom zakonodavstvu.
Ključne riječi: državljanstvo, stjecanje državljanstva prirođenjem, ukidanje državljanstva.

Brzi linkovi