6 kategorija sadržaja
Interaktivno su povezani.

Više
sadrzaj

Fer cijena. Za godinu dana.
Neograničeno pretraživanje. Bez skrivenih troškova.

Pretplatite se
fer

Fleksibilni smo.
Pretplatite se na puni paket. Ili samo na pojedinačne sadržaje.

Pretplatite se
fleksibilno

Zakonodavstvo na dodir prsta

Najveći portal pročišćenih i povezanih pravnih informacija: od važećih propisa i sudskih odluka RH i EU, pročišćenih tekstova zakona do stručno-znanstvenih članaka i korisnih pravnih sadržaja. ...više

Kako koristiti Pravni portal ingbiro.com    

Postanite korisnik

Najbolji način da se uvjerite u prednost korištenja više od 1 600 000 provjerenih, ažuriranih i povezanih pravnih sadržaja jest da sami probate koristiti Pravni portal ingbiro.com. Zatražite probnu lozinku!

Postanite korisnik Pravnog portala ingbiro.com

Prijava

   

Sklapanje ugovora o radu

Radno pravni odnos predstavlja suglasnost ugovornih strana ugovora o radu kojim ugovaraju prava i obveze sukladno pravnim izvorima radnog prava. Vaš upit razumjeli smo na način da ste trenutno u radnom odnosu na određeno vrijeme te biste u vrijeme obveznog rodiljnog dopusta Vi i Vaš poslodavac željeli sklopiti ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

Zakon o radu u članku 15. propisuje bitnim sastojkom ugovora o radu ugovorno određivanje dana početka rada. Kako biste se u vrijeme kada želite „nastaviti“ radni odnos s istim poslodavcem mogli biti na obveznom korištenju prava na rodiljni dopust, iznosimo mišljenje kako smatramo dopuštenim sklopiti (novi) ugovor o radu za vrijeme korištenja prava na rodiljni dopust s datum početka rada unutar rodiljnog dopusta, no u kojem je potrebno naznačiti volju ugovornih strana o zasnivanju radnog odnosa koji rad će se faktično početi obavljati tek po povratku radnice s rodiljnog, odnosno nastavno roditeljskog dopusta.

Neovisno o navedenom, upućujemo kako sklapanje ugovora o radu, kao i prestanak radnog odnosa može nastati i prestati sporazumom ugovornih strana, uslijed čega je dopušteno i ranije prekinuti radni odnos na određeno vrijeme te istovremeno zasnovati ugovorni odnos na neodređeno vrijeme.