HAZU: Počeo skup "Izazovi i perspektive u pomorskom pravu i pravu mora: Interesi Republike Hrvatske"

ZAGREB, 19. ožujka 2010. (Hina) - Jednodnevni znanstveni skup koji se održava u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i Jadranskoga zavoda "Izazovi i perspektive u pomorskom pravu i pravu mora: Interesi Republike Hrvatske" jutros je počeo u palači HAZU u Zagrebu.

Skup je otvorio voditelj Jadranskoga zavoda profesor emeritus Vladimir Đuro Degan, a uz akademika Vladimira Iblera te mnoge stručnjake za pravo mora, skupu su nazočni i predstavnici Pravnih fakulteta iz Zagreba, Splita, Osijeka i Rijeke.

Profesor emeritus Ivo Grabovac u izlaganju o tomu pridonose li Rotterdamska pravila unifikaciji odnosno ujednačavanju prava prijevoza podsjetio je kako se ove godine navršava 100 godina od unifikacije pomorskih prava.

Ocijenio je kako su Rotterdamska pravila, koja vode računa o suvremenom poslovanju i potrebama subjekata u prijevozu pravno prihvatljiva jer su mjestimice ukomponirala i tradicionalna načela iz Haaško (Visbyjskih) i Hamburških pravila.

"Glede cjelovitije unifikacija prava prijevoza stvari morem nužan je oprez jer su su mnoge države još vezane kultnim Haaškim pravilima te ljubomorno čuvaju nacionalne interese nacionalnim pravom," rekao je Grabovac dodavši kako bi Hrvatska mogla imati razloga prihvatiti Rotterdamska pravila ako zemlje EU krenu u njihovu ratifikaciju.

U usporednoj analizi između Rotterdamskih i Haaških pravila u prijevozu, znanstvena suradnica Jadranskoga instituta Vesna Skorupan Wolff je ocijenila kako Rotterdamska pravila nastoje na suvremen način urediti ugovore o prijevozu stvari morem.

Kako je najavljeno, u popodnevnom dijelu znanstvenoga skupa pod nazivom "Međunarodno pravo mora" o aktualnom hrvatsko-slovenskom razgraničenju na moru govorit će, uz ine, akademik Davorin Rudolf, prof. Vladimir Đuro Degan te dr. Davor Vidas.