6 kategorija sadržaja
Interaktivno su povezani.

Više
sadrzaj

Fer cijena. Za godinu dana.
Neograničeno pretraživanje. Bez skrivenih troškova.

Pretplatite se
fer

Fleksibilni smo.
Pretplatite se na puni paket. Ili samo na pojedinačne sadržaje.

Pretplatite se
fleksibilno

Zakonodavstvo na dodir prsta

Najveći portal pročišćenih i povezanih pravnih informacija: od važećih propisa i sudskih odluka RH i EU, pročišćenih tekstova zakona do stručno-znanstvenih članaka i korisnih pravnih sadržaja. ...više

Kako koristiti Pravni portal ingbiro.com    

Postanite korisnik

Najbolji način da se uvjerite u prednost korištenja više od 1 600 000 provjerenih, ažuriranih i povezanih pravnih sadržaja jest da sami probate koristiti Pravni portal ingbiro.com. Zatražite probnu lozinku!

Postanite korisnik Pravnog portala ingbiro.com

Prijava

    Zaštićeno... Prijavite se!

Odabir urednika - na dan 21.01.2020.

e-HPR

Šimunović Nives
Pobijanje dužnikovih pravnih radnji – sudska praksa
Ovaj institut prisutan je u pravnim sustavima brojnih europskih država, zahvaljujući talentiranim pravnicima starog Rima, koji su ga osmislili i uobličili vodeći računa, prije svega, o interesima vjerovnika. U najstarije doba rimskog prava (u doba civilnog prava) ovrha zbog dugovanja vodila se protiv osobe dužnika, a ne protiv njegove imovine. Protekom vremena, odustalo se od kažnjavanja osobe dužnika i fokus je stavljen na cjelokupnu njegovu imovinu. Kako bi se zaštitio interes vjerovnika, pravna sredstva su se usmjerila na imovinu koju je dužnik prije ovrhe otuđio, u namjeri “spašavanja od vjerovnika”. Takvo postupanje dužnika naziva se prikrata vjerovnika, poznata kao alienatio in fraudem creditorum. Tužba koja se podnosila protiv takvih dužnika nazivala se actio Pauliana, a isti naziv zadržao se sve do danas, pa kažemo da se radi o paulijanskim tužbama.
Ključne riječi: paulijanska tužba, Zakon o obveznim odnosima, pobijanje dužnikovih pravnih radnji, načelo savjesnosti i poštenja, opće i posebne pretpostavke.

Brzi linkovi