Pravni portal ingbiro.com
Vaš osobni pravni savjetnik

Više

Najpouzdanija baza propisa
Mi pratimo zakonodavstvo već 60 godina

Više

Jedinstvena baza sudske prakse
Izabrala stručna redakcija sudaca VSRH

Više

Više od 4000 stručnih i znanstvenih članaka
Odgovori na aktualna i vječna pravna pitanja

Više

Posebna ponuda: Uštedite 750 kn!
ingbiro.com 0-24 / 365 dana / 9 kn dnevno

Pretplatite se

Zakonodavstvo na dodir prsta

Najveći portal pročišćenih i povezanih pravnih informacija: od važećih propisa i sudskih odluka RH i EU, pročišćenih tekstova zakona do stručno-znanstvenih članaka i korisnih pravnih sadržaja. ...više

Kako koristiti Pravni portal ingbiro.com    

Postanite korisnik

Najbolji način da se uvjerite u prednost korištenja više od 1 600 000 provjerenih, ažuriranih i povezanih pravnih sadržaja jest da sami probate koristiti Pravni portal ingbiro.com. Zatražite probnu lozinku!

Postanite korisnik Pravnog portala ingbiro.com

Prijava

    Zaštićeno... Prijavite se!

Odabir urednika - na dan 13.11.2018.

e-HPR

Pavlović Mladen
Bitni elementi kod objektivne preinake tužbe i identiteta parnica
Strankama pripada dispozicija hoće li svoja ovlaštenja u realizaciji svojih subjektivnih prava koja im pripadaju prema zakonu i/ili pravnom poslu ostvarivati u jednoj konkretnoj parnici ili više njih. To će ovisiti o pravilnom i zakonitom postavljanju tužbenog zahtjeva te u svezi s njim o raspoložbi i mogućnostima iznošenja relevantnih činjenica te predlaganja likvidnih dokaza kojima se takve činjenice potkrepljuju kao i protuargumentima protivnika. U članku se razmatraju bitni elementi koji su kolerativnog značaja kod objektivne preinake tužbe, ali i utvrđenja identiteta parnica. Posebno je upozoreno na značaj istovjetnosti tužbenog zahtjeva i činjenične tužbene osnove u tom uzajamnom djelovanju, koje proizvodi procesnopravne i materijalnopravne učinke. Navedene su promjene, koje se ne smatraju preinakom tužbe i ne utječu na identitet parnica te karakteristični slučajevi iz sudske prakse.
Ključne riječi: tužbeni zahtjev, činjenična osnova, preinaka tužbe, litispendencija, identitet spora, pravomoćnost.

Brzi linkovi